Det er den daglige leders opgave at støtte medarbejderen i at anvende ny viden fra kurser eller anden form for efteruddannelse, så den bliver til gavn for hele organisationen og den enkelte borger.
De fleste medarbejdere og ledere bliver begejstret over ny viden og vil gerne i gang med at anvende den. Nogle kan forestille sig hvordan og går straks i gang med at afprøve og øve sig. Andre har brug for støtte til og dialog om, hvordan den nye viden kan omsættes og anvendes i forhold til deres konkrete arbejdsopgaver.
Få den nye viden vendt til en ressource
Overgangen fra begejstring til konkret anvendelse byder på en lang række små eller store forhindringer, der positivt skal overvindes, hvis ny viden skal blive til en ressource i arbejdet
Den konkrete opbakning til medarbejderen og lederne kan med god effekt støttes af et udviklingsforløb målrettet faglig implementering for hele medarbejdergruppen, faciliteret af ekstern coach/supervisor.
Her får medarbejderne mulighed for at øve de faglige metoder og tilgange, forholde sig positivt kritisk til muligheder for implementering i en travl hverdag og støtte hinanden i at omsætte teorierne til handlinger i forhold til de konkrete borgere, de samarbejder med.
Udviklingsforløbet er med til at give medarbejderne større sikkerhed i arbejdet og en mere nuanceret og effektiv anvendelse af de metoder og redskaber der giver mening i forhold til deres målgruppe.
Gode resultater for både jer og borgerne
Synlig effekt af videreuddannelse giver god energi og mod på fornyet læring og udvikling. Det giver et godt arbejdsklima for såvel medarbejderne som de borgere, der nyder godt af den kvalificerede indsats.